maanantai 15. huhtikuuta 2013

Kuinka käytän nostepinneä

Matilda Aurora  tuossa kommentissaan kyseli jonkinlaista how to use-reportaasia. Niinpä ajattelin yrittää. Tämä siis vain minun tapani tuota käyttää. Itse katselin ihan vain lyhkäisesti tätä linkin videota youtubessa ja sovelsin omaan käyttööni. 

Ensin on pinne (mikähän tämän suomenkielinen nimi muuten mahtaa ollakaan?)
ja siihen solmin aloituslangan tuollaiselle löyhälle rusetille. Voisi varmaan myös kieputtaa ilman solmimistakin muutamaan kertaan.
 


Tässä vielä lähempää
 


 Minä olen siis oikeakätinen ja pidän pinneä vasemmalla kädellä niin, että alempi varsi lepää kolmen alimman sormen varassa ja peukulla ja etusormella asetan lähtölangan suurinpiirtein puoleen väliin ylempää vartta.Tästä sitten alan kietomaan, tuolla tavalla viistoon ja aina kahden kolmen kieputuksen jälkeen pyöräytän hieman pinneä vasemmalle tuolla pitelevällä kätöselläni. Oikea jatkaa kieputteluaan.


Työn edetessäkin tuen tuolla etusormella syntyvää kerää, pinne tuntuu olevan hitusen liukas ainakin näin uutuuttaan.
 

Tässä ollaan jo 50g vyyhdin loppupuolella


Tässä hetkeä ennen irroitusta. Pujottelen tuon päälle jäävän langan napakasti muutamaan kertaan päällilangan alle. Tämän jälkeen irroitan aloituslangan tuolta varren ympäriltä ja työnnän kerän varovasti yläkautta pois pinnen ympäriltä.


Näistä minun tavallani kerityistä keristä tulee hiukan munamaisia sillä minusta se on kaunein niin, mutta eihän mikään estä kieputtamasta enemmän vaakatasoon. Tässä ylhäältä päin ja ainakin nämä 50g kerät pysyvät kyllä pystyssä ja lanka kulkisi niin päältä kuin sisältäkin.
 

Tässä vielä tuo aloituslanka eli siitä sitten kiinni ja neulomaan mikäli tahtoo sisältä purkautuvan kerän kanssa neuloa.

Oma mielipiteeni on kerittyäni nyt niin 20g-100g kerään tällä, että toimii minun tavallani parhaiten pienten kerien kanssa, muttei tuosta ruma tullut 100 grammaisesta kerästäkään.

Nostepinnejä löytää verkkokaupoista ihan googlettamalla sillä sanalla. Näin ainakin minä omani etsin ja tilasin. Minun taisi tulla Purlescenceltä  Briteistä, mutta onhan näitä varmasti muitakin kauppoja ja varmasti monen hintaisiakin.

Toivottavasti tästä oli edes hiukkasen apua.

15 kommenttia:

 1. Siis WAU, enpä ole moista nähnytkään.

  VastaaPoista
 2. Miten kaunis kerä siitä tuli!

  VastaaPoista
 3. Tutustuin kyseiseen tapaan tehdä keriä ihan vähän aikaa sitten ja ilahduin siitä ikihyviksi. Suomeksi väline taitaa olla nimeltään kerintäpuikko, ja pahviputkikin toimii hommassa ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta Helena, en ollut tuota tosiaan missään kuullutkaan. Samaa mieltä, lähes kaikki puikon malliset esineet varmaankin toimivat hyvin:)

   Poista
 4. Tämä valaisi asiaa melkoisesti. Söpöjä keriä, näyttää hankalalta mutta ei varmaan ole sitten kun sen oppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan vaikeaa ja koettamalla sen itselleen parhaan tavan ja rytmin löytää:)

   Poista
 5. Mähän olen käyttänyt itsetehtyä puutikku jo monen monituista vuotta. Kieputtelusta riippuen saa monenmallisisa keriä. Ja voi vaikka leikitellä langan väriraidoilla ja tehdä raidallisen kerän (vrt. sauerballin raitakerät).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä varmasti onnistuu melkein puikolla kuin puikolla ja taitaa tosiaan ollakin vanha keksintö:) Itsekin pidän juuri tuosta väreillä leikkimisestä ja kauniista keristä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Juu, minäkin Katju illalla huomasin, että noitahan saa Villavyyhdistäkin eikä tosiaan paljon maksanut:)

   Poista
 7. Kommeta, tahtoo kans tuollaisen!!! Kiitos muuten "halista" :)

  VastaaPoista
 8. Kiva blogi ja varsinkin tykkään noista kisuleista:)

  VastaaPoista
 9. Kiva kapine, pyydänkin tuota miespuolista meillä asuvaa henkilöä tekemään minulle kanssa. Ja jos ei tee niin saattaisi onnistua itseltäkin.

  VastaaPoista
 10. Minä tein tänään yhdestä sun ihanista langoista Ruhtinatar, tuollaisen kerän peukaloni ympäri ja aloin vihdoin ja viimein neuloa sitä Annis-huivia. Huomenna voisin ehkä blogata siitä kerästä ja huivin aloituksesta.
  Nättiä lankaa tuossa edellisessä kirjoituksessa, oikein mun mieliväriäni.

  VastaaPoista

Lämpöinen kiitos kommentistasi:) Niitä on aina niin mukava saada ja lukea.